Aan de rand van Pijnacker ontkiemt een leefomgeving die is ontworpen voor mens én natuur. In het project KIEM ontwikkelen we niet bovenop, maar met het landschap mee. De flora en fauna krijgen volop ruimte om te groeien en bloeien. Daarnaast beweegt de buurt mee met het natuurlijke ritme van een mensenleven, met een gezonde mix van sociale huurappartementen en gezinswoningen. Van een groene omgeving die uitnodigt om naar buiten te gaan tot nestkastjes voor vogels – deze buurt klopt: in het groot én in het klein.

In het kort Een bruisende buurt met ca. 350 woningen die in harmonie met de natuur ontworpen zijn
Locatie Aan de rand van natuurbos Balij, vlak bij het centrum van Pijnacker
Status In uitvoering
Jaartal 2023 – heden
Architect Venster Architekten, Urban Climate Architects
Stedenbouwkundige IMOSS
Landschapsarchitect IMOSS
Duurzaamheidsadviseur Drietech&Verhoef Ingenieursbureau
Overige samenwerkingspartners Stichting Staedion
Uitvoering Van Zanten Bouw / Van Wijnen / De Langen en van den Berg
Blinkt uit in Klimaatadaptatie, natuurinclusief, biodiversiteit, houtbouw, energiezuinig

“De prachtige architectuur ondersteunt het landschappelijke en natuurinclusieve karakter van de buurt. Met de verwijzing naar boerenerven, de grote hoeveelheid plekken voor vogels en vleermuizen en veel groen aan gevels en op daken, groeit KIEM uit tot een bruisende buurt, waar gelukkige en gezonde mensen wonen met een sterke sociale cohesie.” – Richard van Tiggele, directeur, architect B.N.A.

Wonen met karakter

De woningen in Kiem zijn ontworpen in een modern-boerse architectuurstijl – een eigentijdse knipoog naar het verleden, toen dit gebied nog vol kassen stond. De huizen zitten vol architectonische details: roedeverdelingen in de ramen, houten gevelaccenten, raamluiken, barndeuren en luifels met dakpannen boven de voordeur. Het moderne karakter zie je terug in de materialen, het kleurgebruik en de grote aluminium kozijnen. Veel eengezinswoningen krijgen een veranda aan de voorzijde, met uitzicht op de groene wadi’s direct voor de deur – ideaal om buiten te zitten en contact te maken met de omgeving. Ook de appartementen staan letterlijk in het groen, met uitzicht op het park. Elk gebouw krijgt een eigen naam, als eerbetoon aan de families die hier vroeger actief waren in het kassengebied.

Ontworpen om te genieten

KIEM is ontworpen vanuit de belevingswereld van de bewoners. Een plek om te genieten en graag weer thuis te komen na een werkdag of vakantie. Waar de opzet van de straten, het groen tussen de huizen en de inrichting van de omgeving rust en plezier uitstralen. Tussen de woningen is er namelijk genoeg te doen: buitenfitness in de groene strook, andere gezinnen ontmoeten in de speeltuin of een boek lezen tussen de opkomende bloemen. Wat voor velen nog als een droom klinkt, werd bij dit project in een vroeg stadium van de ontwikkelfase al tot in de puntjes uitgewerkt. Daarbij is er een afwisselende woningmix, waarvan bijna één derde sociale huur. Dré Boidin, directeur Onderhoud & Vastgoed bij Staedion, kan niet wachten. “Hier komen bijna honderd fantastische sociale woningen in een geweldige gemeente!”

Natuur als buur

Je nieuwe buren? Die zijn niet op één hand te tellen! Verspreid over de buurt staan namelijk duizenden bomen, heesters en bloemenmengsels die vlinders, bijen en vogeltjes aantrekken. Je ruikt de bloemen, hoort het vrolijke gekwetter van de vogels en ziet de bladeren verkleuren naarmate het seizoen verstrijkt. Elk woonblok krijgt nestkasten in de kopgevels, en op de bergingen en uitbouwen komen sedumdaken. De gevels worden vergroend en het parkeerterrein is aangelegd met grasbetontegels, zodat het niet alleen groen oogt, maar dit ook echt is. Alles is benut – tot op de vierkante centimeter.

Slim omgaan met de elementen

De buurt wordt vanaf een dijklichaam gebouwd, met een hoogteverschil van wel vier meter tussen het hoogste en het laagste punt. In plaats van het terrein gelijk te maken, is dat verschil juist benut. Door een reeks wadi’s die met elkaar in verbinding staan, stroomt regenwater geleidelijk door de buurt. Bij droog weer zijn het groene grasvelden; bij flinke regenbuien houden ze het water tijdelijk vast, waarna het langzaam de bodem in zakt. Ook tussen de rijbanen liggen molgoten die het water helpen afvoeren. Dankzij deze slimme inrichting blijft het water in de buurt en is het ook bij extreem weer een prettige plek om te wonen.

Knoest als blikvanger

Als je KIEM bezoekt, valt appartementencomplex Knoest direct op. Niet alleen omdat het het hoogste gebouw is, maar vooral omdat het volledig in hout is gebouwd. Daarmee sluit het perfect aan op de natuurlijke uitstraling van de buurt. Knoest is een van de eerste woongebouwen in Nederland dat CO₂-neutraal is gerealiseerd en volledig in CLT (cross laminated timber). We zijn trots op het resultaat: Knoest laat zien dat duurzaam bouwen echt kan én dat er volop interesse is om deze houten blikvanger te bewonen!

Contact